Hehe.. saya dh pandai masak ok.. buktinya...
tadaaaaaaa.......................
Cuti 4 hari hr tu sempat la saya n encik suami memenuhkan tekak dengan masakan kelantan.. tp kitorang nk masak sndiri..jd ini la hasil yg jd pada hari ahad..yeay!!!. saya mmg nk kongsi resepi ni dalam blog nih..mn th ada sp2 nk try ker..sedap ok!!! hahaha..(pdhl br 1st time wat dh blagak pandai..hahaha) xper..sy mmg suke sharing2 nih..kan sharing is caring.. hehe..
Bahan-bahan
Bahan A
bawang merah
bawang putih
halia
( semua diblender sekali)
Bahan B
bawang merah
bawang putih
halia
lada kering
(semua diblender sekali)
santan
asam keping - 1 dh cukup
gula, garam, ajinomoto
Cara-caranya :-
1- Rebus ayam dengan bahan A yang telah dikisar. masukkan garam gula n pak aji kacau perlahan2 sehingga rata.. biarkan ayam masak. n toskan.
2- Masukkan santan ke dalam kuali bersama bahan B yang dikisar td dan asam keping. masukkan air sedikit n kacau (kadang2). biarkan ia kering dan masukkan garam gula n pak aji secukup rs. untuk sedapkan lagi masukkan sedikit air rebusan ayam td. kacau sehingga naik bau n masak. masukkan ayam.
3- Siap untuk dihidang.
* Selamat Mencuba Semua.. :)
0 comments:
Post a Comment